5. FESTIVAL NORDIJSKOG HODANJA I PJEŠAČENJA U SAMOBORU

 

DSR „Sport za sve“ Samobor uz potporu Grada Samobora, Zagrebačke županije, Saveza sportske rekreacije "Sport za sve" Zagrebačke županije, Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, Samoborskog športskog saveza i Gradskog društva Crvenog križa Samobor organizira 5. Festival nordijskog hodanja i pješačenja u Samoboru pod nazivom Crna kraljica. Festival će se održati u subotu, 16.rujna, 2023. godine.

Okupljanje sudionika, otvaranje manifestacije te završno druženje odvijat će se na lokaciji Bunker, Savke Dabčević Kučar 8, Samobor, a to je ujedno i početna i završna točka svih staza kojima će se kretati sudionici festivala. Osigurano je i besplatno parkiranje.

Zainteresiranim sudionicima festivala volonteri Gradskog društva Crvenog križa Samobor izmjerit će tlak i šećer u krvi, a od studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobit će opće i individualne savjete o pravilnoj prehrani.

Festival je osmišljen kao zajedničko nordijsko hodanje i pješačenje osoba svih dobnih kategorija, uključujući i osobe s invaliditetom, u svrhu poticanja na bavljenje rekreacijskim aktivnostima i unaprjeđenja zdravlja

Sudionici festivala mogu odabrati jednu od četiri staze. Sve su različitih duljina i stupnjeva težine te prolaze različitim dijelovima Samobora. Svaka će staza od starta do cilja imati svojeg voditelja nordijskog hodanja te pratnju volontera Crvenog križa.

Za najmlađe sudionike festivala osmišljena je radionica „Crna kraljica 1,2,3“ u trajanju od sat vremena sa zabavnim rekreacijskim aktivnostima te uz stručne voditelje. Cilj je kroz igru, maštu, puno zabave i smijeha djecu uvesti u svijet sporta te istaknuti važnost kretanja i tjelesnog vježbanja za zdravlje i zdrav način života od malih nogu. Prvi dio radionice održati će se u parku iza muzeja s početkom u 11.00 sati, a drugi dio u Samoborskom muzeju gdje će djeca između ostalog imati priliku poslušati priču o prošlosti Samobora na način prilagođen njima. Radionica za djecu je besplatna.

Discipline: nordijsko hodanje i hodanje - pješačenje / štapovi za nordijsko hodanje nisu obvezni

Informacije i prijave na: Ljiljana Šurbek Bošnjak, +385 98 622 421 ili na dsrsamobor@gmail.com.

Prijavu sudjelovanja i uplatu kotizacije u iznosu od 10,00 EUR po sudioniku festivala potrebno je izvršiti do 12. rujna 2023. Uplate kotizacije vrše se na račun DSR „Sport za sve“ Samobor, IBAN: HR0324840081102473583 (RBA).

Otvorenje festivala zakazano je za 9.45, nakon čega slijedi zagrijavanje i formiranje grupa po stazama te start u 10.00 sati, dok igraonica „Crna kraljica 1,2,3“ počinje u 11.00. Ručak za sve sudionike festivala planiran je od 12.00 sati na dalje.

Svaki sudionik preuzima osobnu odgovornost za moguće povrede i nezgode, a za maloljetne osobe odgovornost preuzima osoba u pratnji maloljetne osobe. Molimo sve sudionike da dobro procijene svoje hodačke mogućnosti i sukladno tome odluče kojom će stazom hodati.

Veselimo se Vašem dolasku i nadamo se ćete uživati u ljepotama Samoborskog kraja!

Staze nordijskog hodanja i pješačenja:

1. staza - Crna magija

Staza „Crna magija“ laganog je intenziteta i prolazi centrom grada pored najznačajnijih samoborskih kulturnih znamenitosti, odnosno uključuje elemente turističkog razgledavanja, uz planiranu stanku i pričanje priče o Crnoj kraljici ispred Samoborskog muzeja (Udruga Oživljena povijest Samobor). Za sudionike festivala omogućen je besplatan ulaz u Muzej.

Duljina staze: cca 5 km / Vrsta staze: kružna / Vrsta podloge: asfalt - većinom asfalt / Težina: lagana

2. staza - Legenda o kornjači

Staza „Legenda o kornjači“ je teška staza, obuhvaća šetnju kroz šumu do crkve sv. Mihaela, Staroga grada i kapele sv. Ane te povratak na Vugrinščak kroz grad. U povratku je planirana stanka i pričanje priče o Crnoj kraljici ispred Samoborskog muzeja (Udruga Oživljena povijest Samobor). Za sudionike festivala omogućen je besplatan ulaz u Muzej. Napomena: staza je namijenjena osobama u dobroj fizičkoj kondiciji, uključuje penjanje po šumi i jači intenzitet pa molimo hodače da dobro procijene svoje hodačke mogućnosti.

Duljina staze: cca 9 km / Vrsta staze: kružna / Vrsta podloge: asfalt / šumske staze / Težina: teška

3. staza - Crna kraljica

Staza „Crna kraljica“ srednje je težine, a obuhvaća šetnju do vidikovca na Stražniku s najljepšim pogledom na centar grada, kao i do malog vidikovca s pogledom prema Zagrebu. U povratku je planirana stanka i pričanje priče o Crnoj kraljici ispred Samoborskog muzeja (Udruga Oživljena povijest Samobor). Za sudionike festivala omogućen je besplatan ulaz u Muzej.

Duljina staze: cca 8 km / Vrsta staze: kružna / Vrsta podloge: asfalt, šumske staze / Težina staze: srednje teška 

4. staza: Stari grad

Staza "Stari grad"  je lagana staza, uključuje šetnju užim dijelom grada Samobora uz turističkog vodiča. 

Duljina staze: cca 4 km / Vrsta staze: kružna / Vrsta podloge: asfalt / Težina staze: lagana 

Staza: Crna kraljica 1, 2, 3

Sportska radionica za djecu od 3 do 7 godina starosti. Radionica će se održati od 11.00 do 12.00 sati pod vodstvom animatorica. Radionica se sastoji od dva dijela. Prvi dio uključuje sportsku aktivnost, dok će se u drugom dijelu igraonice djeci pričati priča o zanimljivoj prošlosti Samobora na način prilagođen njima (Samoborski muzej). Radionica počinje u parku iza muzeja i besplatna je.

 Veselimo se najmlađim budućim nordijskim hodačima!

Program:

09:00 Okupljanje i prijava sudionika (na info pultu kod Bunkera)

          Mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi


9.45 Svečano otvaranje festivala


9.50-10.00 Zagrijavanje / Formiranje grupa po stazama i start


12:30 Ručak za sve sudionike

Zanimljivosti

Samoborski stari grad izgrađen je između 1260. i 1264. godine od strane pristaša češkog kralja Otokara II koji je u to doba svoju vlast proširio sve do Jadranskog mora. Kralj je želio utvrditi i ojačati staru granicu, pa je iznad trgovišta Samobor dao podići utvrdu. Od početnog romaničko-gotičkog burga s velikom kulom, vremenom je zadobio kasnogotičko-renesansne oblike da bi na krajem 17. i početkom 18. stoljeća postao barokizirani dvorac. https://www.samobor.hr/visit/stari-grad-samobor-p441 

Na brdu Tepec smjestila se kapela sv. Ane, najmlađa od samoborskih baroknih crkvi. Izgrađena je najvjerojatnije 1751. godine, a prvi put je spomenuta u kanonskim vizitacijama 1759. godine. Ispod kapele leži velik i krasan perivoj poznat pod imenom Anindol. Prozvan je tako po samoj kapeli, a u njemu je snimljen i dio filma "Tko pjeva zlo ne misli". Kapelu sv. Ane sagradila je gospodarica samoborskoga grada Ana Jelisava Auersperg, žena generala i velikog kapetana Hrvatske krajine Herberta Auersperga. https://www.samobor.hr/visit/kapela-svete-ane-p68

Za Samobor su vezane brojne legende, a jedna od njih je i Legenda o kornjači koju je stvorila Barbara Celjska poznata i kao Crna kraljica kako bi napakostila Samoborcima. Radi se doduše o prirodnom fenomenu međutim u gradu sa tisućljetnom tradijom ne treba puno da se stvori jedna legenda https://www.samobor.hr/visit/kornjaca-ispod-staroga-grada-p610 

Počnite vježbati već danas!