4. FESTIVAL NORDIJSKOG HODANJA I PJEŠAČENJA U SAMOBORU

 4,Festival nordijskog hodanja i pješačenja u Samoboru

DSR „Sport za sve“ Samobor uz potporu Grada Samobora, Zagrebačke županije, Saveza sportske rekreacije "Sport za sve" Zagrebačke županije, Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, Samoborskog športskog saveza i Gradskog društva Crvenog križa Samobor organizira 4. Festival nordijskog hodanja i pješačenja u Samoboru pod geslom "Tko hoda zlo ne misli". Festival će se održati u subotu, 10.rujna, 2022. godine.

Kao uvod u festival u četvrtak 8. rujna 2022. za voditelje sportske rekreacije s područja Zagrebačke županije i zainteresirane građane grada Samobora bit će organizirano stručno predavanje o nordijskom hodanju, odnosno višestrukim koristima i pozitivnim učincima rekreacije i fizičke aktivnosti na zdravlje.

Okupljanje sudionika, otvaranje manifestacije te završno druženje odvijat će se ispred Centra za mlade Bunker u Samoboru, Ulica Savke Dabčević Kučar 8, a to je ujedno i početna i završna točka svih staza kojima će se kretati sudionici festivala. Osigurano je i besplatno parkiranje.

Zainteresiranim sudionicima festivala volonteri Gradskog društva Crvenog križa Samobor izmjerit će tlak i šećer u krvi, a od studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobit će opće i individualne savjete o pravilnoj prehrani.

Festival je osmišljen kao zajedničko nordijsko hodanje i pješačenje osoba svih dobnih kategorija, uključujući i osobe s invaliditetom, u svrhu poticanja na bavljenje rekreacijskim aktivnostima i unaprjeđenja zdravlja

Sudionici festivala mogu odabrati jednu od četiri staze. Sve su različitih duljina i stupnjeva težine te prolaze različitim dijelovima Samobora. Svaka će staza od starta do cilja imati svojeg voditelja nordijskog hodanja te pratnju volontera Crvenog križa.

Za najmlađe sudionike festivala osmišljena je igraonica „Mali Perica“ u trajanju od sat vremena sa zabavnim rekreacijskim aktivnostima te uz stručne voditelje. Cilj je kroz igru, maštu, puno zabave i smijeha djecu uvesti u svijet sporta te istaknuti važnost kretanja i tjelesnog vježbanja za zdravlje i zdrav način života.

Discipline: nordijsko hodanje i hodanje - pješačenje / štapovi za nordijsko hodanje nisu obvezni

Informacije i prijave na: Ljiljana Šurbek Bošnjak, +385 98 622 421 ili na dsrsamobor@gmail.com.

Prijavu sudjelovanja i uplatu kotizacije u iznosu od 40,00 kn po sudioniku festivala potrebno je izvršiti do utorka 6. rujna 2022. Uplate kotizacije vrše se na račun DSR „Sport za sve“ Samobor, IBAN: HR0324840081102473583 (RBA).

Otvorenje festivala zakazano je za 9.45, nakon čega slijedi zagrijavanje i formiranje grupa po stazama te start u 10.00 sati, dok igraonica „Mali Perica“ počinje u 10.30. Ručak za sve sudionike festivala planiran je u podne. 

Svaki sudionik preuzima osobnu odgovornost za moguće povrede i nezgode, a za maloljetne osobe odgovornost preuzima osoba u pratnji maloljetne osobe. Molimo sve sudionike da dobro procijene svoje hodačke mogućnosti i sukladno tome odluče kojom će stazom hodati.

Veselimo se Vašem dolasku i nadamo se ćete uživati u ljepotama Samoborskog kraja!

Staze nordijskog hodanja i pješačenja:

1. staza - Samobor u srcu

Staza „Samobor u srcu“ laganog je intenziteta i prolazi centrom grada pored najznačajnijih samoborskih kulturnih znamenitosti, odnosno uključuje elemente turističkog razgledavanja, uz planiranu stanku i izlaganje turističkog vodiča ispred Samoborskog muzeja. Za sudionike festivala omogućen je besplatan ulaz u Muzej.

Duljina staze: cca 3 km / Vrsta staze: kružna / Vrsta podloge: asfalt / Težina: lagana / Mapu staze možete preuzeti na linku: Samobor u srcu

2. staza - Samoborček

Staza „Samoborček“ laganog je intenziteta i prati trasu nekadašnjeg vlaka koji je povezivao Samobor i Zagreb, uz planiranu stanku i okrjepu na pola puta, baš kao što su se Samoborčekovi putnici krijepili kod Žnidaršića.

Duljina staze: cca 5,5 km / Vrsta staze: ista trasa / Vrsta podloge: asfalt/makadam/zemlja / Težina: lagana / Mapu staze možete preuzeti na linku: Samoborček

3. staza - Gospon Fulir na Tanc placu

Staza „Gospon Fulir na Tanc placu“ srednje je težine te prolazi pored Staroga grada Samobora i kapele svete Ane, uz planiranu stanku i okrjepu na poznatom Tanc placu u perivoju Anindol, gdje su svojevremeno snimljeni kadrovi poznatog filma „Tko pjeva zlo ne misli“.

Duljina staze: cca 5,5 km / Vrsta staze: kružna / Vrsta podloge: asfalt, šumske staze / Težina staze: srednje teška  / Mapu staze možete preuzeti na linku:  Gospon Fulir na Tanc placu

4. staza: Vidikovac

Staza „Vidikovac“ najteža je od ponuđenih staza i namijenjena je osobama u dobroj fizičkoj kondiciji, a prolazi središnjim gradskim Trgom kralja Tomislava, parkom Vugrinščak i perivojem Anindol, sve do vidikovca Tepec, odakle puca prekrasan pogled na Samobor i okolicu. Napomena: ova staza uključuje penjanje po šumi  i jači intenzitet pa molimo hodače da dobro procijene svoje hodačke mogućnosti. 

Duljina staze: cca 8 km / Vrsta staze: kružna / Vrsta podloge: asfalt/šumske staze / Težina staze: teška / Mapu staze možete preuzeti na linku: Vidikovac

Staza malog Perice

Sportska radionica za djecu od 3 do 7 godina starosti. Radionica će se održati od 10.30 do 11.30 sati pod vodstvom animatorica kineziologinje Martine i Kristine. Radionica se sastoji od četiri dijela. Prvi dio čini igra osmišljena tako da u „pogon“ stavlja organizam i priprema ga za daljnje aktivnosti. Nakon igre, setom opće pripremnih vježbi djeca će razgibavati organizam, nakon čega slijedi poligon s odgovarajućim vježbama. Sat će završiti igrom, ali ovaj put umirujućeg karaktera kako bi se nakon aktivnosti organizam „smirio“.

 Cijena: 40,00 kn po djetetu (uključuje radionicu i zdrav obrok) / Mjesto: Centar za mlade Bunker u Samoboru, Ul. Savke Dabčević Kučar 8 (osigurano besplatno parkiranje) / Informacije i prijave: Ljiljana Šurbek Bošnjak, +385 98 622 421 ili dsrsamobor@gmail.com

Prijavu sudjelovanja i uplatu kotizacije potrebno je izvršiti do 6. rujna 2022. godine na račun DSR „Sport za sve“ Samobor, IBAN: HR0324840081102473583 (RBA).

 Veselimo se najmlađim budućim nordijskim hodačima!

Program:

09:00 Okupljanje i prijava sudionika (na info pultu u Bunkeru)

          Mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, savjetovalište za prehranu (opće i individulano savjetovanje od strane studenata       Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta)


9.45 Svečano otvaranje festivala


9.50-10.00 Zagrijavanje / Formiranje grupa po stazama i start


12:00 Ručak za sve sudionike

          

Zanimljivosti

Samoborski stari grad izgrađen je između 1260. i 1264. godine od strane pristaša češkog kralja Otokara II koji je u to doba svoju vlast proširio sve do Jadranskog mora. Kralj je želio utvrditi i ojačati staru granicu, pa je iznad trgovišta Samobor dao podići utvrdu. Od početnog romaničko-gotičkog burga s velikom kulom, vremenom je zadobio kasnogotičko-renesansne oblike da bi na krajem 17. i početkom 18. stoljeća postao barokizirani dvorac. https://www.samobor.hr/visit/stari-grad-samobor-p441 

Na brdu Tepec smjestila se kapela sv. Ane, najmlađa od samoborskih baroknih crkvi. Izgrađena je najvjerojatnije 1751. godine, a prvi put je spomenuta u kanonskim vizitacijama 1759. godine. Ispod kapele leži velik i krasan perivoj poznat pod imenom Anindol. Prozvan je tako po samoj kapeli, a u njemu je snimljen i dio filma "Tko pjeva zlo ne misli". Kapelu sv. Ane sagradila je gospodarica samoborskoga grada Ana Jelisava Auersperg, žena generala i velikog kapetana Hrvatske krajine Herberta Auersperga. https://www.samobor.hr/visit/kapela-svete-ane-p68

Počnite vježbati već danas!