Tai chi chuan je mentalno-fizička disciplina koja se bazira na starokineskim borilačkim vještinama, tradicionalnoj kineskoj medicini i filozofiji. Ujedinjeni narodi i Svjetska zdravstvena organizacija navode tai chi chuan kao izvrsnu metodu za reguliranje stesa i aktivnog osmišljenog kretanja, u smjeru očuvanja i unaprjeđenja cjelovitog zdravlja čovjeka.

Predviđeno osnovno područje rada je rekreacija kao oblik fizičkog vježbanja, koja kroz posebno osmišljene pokrete podržava i unaprjeđuje psihofizičko zdravlje polaznika. Pokreti su posebno kreirani da uravnotežuju i optimalno usklađuju fizički, energetski, emocionalni i mentalni aspekt vježbača. Opći ciljevi ove rekreativne aktivnosti su povećanje opsega pokreta, održavanje i povećanje mišićne mogućnosti, povećanje izdržljivosti, povećanje brzine tj. latentnog vremena pokreta, osvještavanje funkcije tijela, pokreta i uma. Svakodnevno vježbanje dovodi do poboljšanja općeg tjelesnog i psihičkog stanja, što uspostavlja normalan tok energije u tijelu.

Osim fizičkih blagodati, ima i niz pozitivnih učinaka na mentalno zdravlje. Utvrđeno je da znatno ublažava narušeno mentalno zdravlje, poput anksioznosti, depresije, stresa i sniženog samopoštovanja. Ljudi koji vježbaju tai chi su radosniji, imaju veću produktivnost, oštriju koncentraciju i druge mentalne funkcije. Bolje su im koordinacija i harmonija pokreta, uspješniji međuljudski odnosi i veća prilagodljivost na stresne promjene.

Prednosti redovitog vježbanja tai chia su reguliranje šećera u krvi, jačanje srčanog mišića, uravnoteženje mišićnog tonusa, aktiviranje vitalne energije, smanjenje stresa, poboljšanje pažnje i koncentracije, stabiliziranje emocija, koordinacija pokreta, veća kontrola ravnoteže, ispravljanje držanja te regulacija disanja.

Tai chi pomaže ljudima koji boluju ili se oporavljaju od moždanog udara, osteoporoze, zatajenja srca, visokog krvnog tlaka, srčanog udara, multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti, fibromialgije.

 Voditelj: Borivoj Ranitović

Raspored

Subota 09:00 – 10:30

Počnite vježbati već danas!